Andringahuis I te Leeuwarden

Ligging Dit huis staat aan de Ossekop 13 te Leeuwarden.

Andringahuis op de plattegrond van Leeuwarden door J. Sems, 1603

Ontstaan Waarschijnlijk tussen 1500 en 1550.
Geschiedenis In 1595 verkocht mr. Focco Rommarts, raadsheer ordinaris in het Hof van Friesland, zijn huis en plaats bij “de oude Blockhuysterpijp”: “hebbende de Herevaart ten oosten en zuiden en Mr. Eco Isbrandi ten noorden”. Dat huis, Ossekop 11, werd gekocht door Rombartus van Ulenburg, de schoonvader van de schilder Rembrandt van Rijn. Wie het Andringahuis kocht wordt er op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden niet bij vermeld.

Rond 1666 was het huis eigendom van Jedtie van Andringa. Zij trouwde in dat jaar met Johannes Rhala, raadsheer voor het Hof van Friesland. Het paar bewoonde dit huis zelf, vanwaar de brug vlakbij het huis die oorspronkelijk de Blokhuispijp heette later officieel werd omgedoopt tot Rhalapijp.

In de 19e eeuw heeft in dit huis wethouder en burgemeester W.J. van Welderen baron Rengers gewoond.

Op www.funda.nl stond in 2006 onderstaande omschrijving die een mooi beeld geeft van de indeling:
“Voortreffelijk wonen en/of werken "De Olde Signorie" is een riant en markant monumentaal pand met een neoclassicistisch aanzicht en antieke interieurdelen uit de 15e t/m de 20e eeuw. Dit zeer bijzondere rijksmonument is vrijstaand. De meest recente restauratie en renovatie van dit zeldzame herenhuis startte in 1995 onder monumentenzorg en werd, met zorg voor elk denkbaar detail, afgesloten in 2005. Het resultaat is een representatieve, luxe en sfeervolle woning die ook (deels) zakelijk benut kan worden. Een uniek object van hoge klasse.

Woongenot
Het huis debuteerde in de 15e eeuw als zetel voor de landadel. Het heeft in voorgaande eeuwen de magistratuur van Leeuwarden tot residentie gediend. Ook hogere bestuurders kozen hier domicilie, zoals Baron Rengers, in de 18e eeuw burgemeester van de stad. De vermaarde advocatentweeling Anker & Anker werkte jarenlang vanuit dit pand.

Indeling
De kelders (een grote voorraadkelder en een kleinere (wijn)kelder) kunnen zowel van binnen als van buiten (via een kelderneergang aan het Blokhuisplein) worden betreden.
Achter de voordeur bevindt zich een tochtportaal met geëtst glas. Daarachter bevindt zich de centrale, met marmerplaten geplaveide gang die het huis in tweeën splitst.
Links van de gang ligt een grote salon met eiken schouw. Deze multifunctionele ruimte is bevloerd met antieke estrikken. Deze salon heeft verder een serre-achtige aanbouw. Ook links ligt de voormalige keuken uit de 19e eeuw, nu in gebruik als werkkamer.
Rechts van de gang bevinden zich twee statige, volledig betimmerde salons met historische stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels. De meest oostelijke heeft ook nog een antieke boekenkastenwand. Beide salons zijn met elkaar verbonden door een afsluitbare eiken tussenhal met antieke tegels. De centrale gang omvat verder twee zijhalletjes, links met garderobekast en voorraadkast, rechts met entree naar de kelder en een volledig ingerichte kitchenette. Op de begane grond is verder een ruim toilet.
Via een brede traphal wordt de voorhal op de 1e verdieping bereikt. Deze geeft toegang tot de oostelijke stijlkamer en via dubbele tochtdeuren tot de centrale verdiepingsgang. Die gang ontsluit een royale werk/slaapkamer en een zonnige, met marmer geplaveide woonkamer.
De gang loopt verder uit in een sfeervolle toilet/wasruimte en leidt via een passage naar een magnifieke woonkeuken met schouw (houtkachel) en diggelkastenwand.
Een brede marmeren trap voert omhoog naar de 2e verdieping. Hier bevinden zich vier elkaar nergens rakende en ruime slaapkamers, een toiletruimte, een grote badkamer en een wasruimte (met daarachter nog een stookruimte). Een van de slaapkamers heeft een eigen badkamer met ligbad, douchemogelijkheid en toilet. Een andere slaapkamer bevat een gotische wenteltrap naar een slaapruimte in de nok van het pand.
Diverse slaapkamers zijn voorzien van bedsteden en kastenwanden. Een vouwladder biedt toegang tot de verschillende ruimtes op de vliering.”
Bewoners 1666 Jedtie van Andringa, gehuwd met Johannes Rhala
19e eeuw W.J. van Welderen baron Rengers
heden Gjelt de Graaf
Huidige doeleinden Het gebouw is nu woonhuis/kantoor van de schrijver Gjelt de Graaf ( INFO)
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's Gevel van het Andringahuis aan de Ossekop op 16 februari 2007 Achterzijde van het huis vanaf Blokhuisplein op 22 maart 2007 Zuidwestzijde van het huis op 16 februari 2007
Bronnen Tekst: Jan Leemburg
“Geschiedkundige beschrijving van Leeuwarden” door W. Eekhoff, 1846
Historisch Centrum Leeuwarden
www.funda.nl
Afb. 1: detail plattegrond door J. sems, 1603
Foto’s 1 t/m 3: Jan Leemburg