Rinia State

Ligging De Riniastate ligt onder Oudemirdum, aan de Star Numanwei nr. 7-9 in de gemeente Gaasterland.

Ansichtkaart van het huis uit ca 1925

Ontstaan Het huidige huis bestaat sinds 1843. Of het huis een oudere voorganger heeft gehad, is niet bekend.
Geschiedenis Het huis werd gebouwd in 1843 naar een ontwerp van de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein in neo-klassicistische stijl voor Geertruida Wilhelmina Godarda Johanna Rinia van Nauta (weduwe Drieling). Zij was een dochter van Franciscus Rinia van Nauta, advocaat voor het Hof van Friesland, en Constantia Asuera van Avenhorn. Deze laatste erfde het buitengoed Avenhorn in de Schermer van haar vader.
Waarschijnlijk wilde Geertruida in de buurt van haar jongere zuster Petronella Antonia wonen, die "Lycklama-Bosch" bewoonde, en riant buitengoed op ongeveer een kwartier lopen van Rinia State. Haar nicht Titia de Carpentier woonde op het buiten Beuckenswijk, nog een kwartiertje lopen verderop aan de zelfde weg.

Het interieur is erg boeiend omdat het voorste gedeelte van het huis uit een hoofdverdieping met een tweede verdieping in het midden bestaat, terwijl het achterste gedeelte uit drie verdiepingen bestaat. Het voorste gedeelte bezit enkele kamers en een eetzaal, die, behoudens enkele stuc-plafonds, nog geheel intact zijn.
Het is (nog) niet bekend of er ter plaatse een oudere bebouwing heeft gestaan. Het park erom heen is in de landschapsstijl aangelegd en kan derhalve uit dezelfde tijd dateren.
Bewoners 1843 mevrouw G.W.G.J. Rinia van Nauta, weduwe Drieling
Huidige doeleinden Het huis wordt particulier bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's Ansichtkaart van het huis uit ca 1930
Bronnen Tekst: Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979
Genealogie Gerrijt van Belcum door J. Leemburg
Foto 1 en 2: Website van Treosar